Thursday, November 6, 2008

UntukmU WanitA!

Salam.. bertemu lagi.. erm.. da lame teringin nak post tntg hal2 agame ni.. Alhamdulillah tercapai... ha.. ape pndangan korang? especially pompuan... ni ade sikit artikel yg ak dapt drpd internet..

“Telekung surau ni kotor laa..camne nak semayang,”

“Saya lupa bawa telekung, nanti saya qada’ aje solat bila sampai rumah,”

Skrip biasa, terutamanya di shopping complex.

Sepertinya solat itu tidak penting, boleh saja diqada’-qada’.
Yang
lebih penting adalah telekungnya. Tiada telekung, tak boleh solat!

Begitukah?

Jika diamati syarat sah solat, cuma 5 perkara:

  • Yakin telah masuk waktu
  • Menutup aurat
  • Mengadap kiblat
  • Suci daripada najis pada badan, pakaian dan tempat solat
  • Suci daripada hadas kecil dan hadas besar

Tercari-cari juga, tiada pula dalam list – Wajib memakai telekung.

Jadi, wajibkah?

Mengapa hendak dipersulit dan diperberatkan hukum-hakam Islam yang sebenarnya cukup mudah dan simple.

“Dan tidaklah Allah jadikan bagi kalian dalam agama ini kesulitan.”
[ Al-Hajj : 7]

Yang pentingnya dalam soal berpakaian ketika bersolat ialah menutup aurat dan bersih daripada najis. Apa sahaja pakaian kita, jika memenuhi 2 syarat tersebut, maka tidak perlulah ragu-ragu lagi.

Telekung cuma adat, bukan syarat. Majoritinya, hanya wanita-wanita di benua Nusantara yang mengamalkan adat ini. Sememangnya tidak salah bertelekung, malah sangat baik sebenarnya, kerana lebih sopan dan selesa. Cuma jika ia dijadikan sandaran yang akan mencacatkan solat kita, maka itulah prinsip yang salah.

Pilihlah mengikut keselesaan dan yang mana lebih mudah. Jika merasakan bertelekung lebih mudah, maka itulah yang terbaik. Bagi pandangan saya, jika solat sehari-harian di rumah atau di kolej, lebih selesa bertelekung. Cuma apabila dalam keadaan tergesa-gesa, maka pakaian yang ada sahaja sudah amat memadai. Yang penting, cukup syarat.

“Eh, betul ke ni.. Nampak pelik la kalau tak pakai telekung. Macam tak sempurna je tutup auratnya..”

Untuk persoalan sebegini, mungkin perlu ditanya kembali diri kita. Jika kita merasakan pakaian kita itu tidak cukup sempurna untuk bersolat, jadi, adakah kita sekarang ini tidak menutup aurat..?

Renung2kanlah sahabatku... bagi yg xBERTUDUNG tu... belajarlah menutup aurat...

kite xkan ketinggalan zaman jika kite memakai tudung! tetapi IslaM pasti terus Unggul! Wassalam..

6 comments:

i-sYah said...

keep it up the good work...
good input =)

twin warriors88 said...

uhuhu.. thanks 4 ur support... mybe pasni lebih byak input menarik camni.. =)

~ainul~ said...

Salam shbt tutormate...
mgkn nk brcerite ttg nie bkn ak y lyk aa...ad org lain y byk lgi ilmu ttg nie...

Ttg nie, mgkn ad y pndg remeh..tetpi brlaku di skliling (sbnrnye xprnh jmpe ag)..he2
tpi nk crite jgk...hu2

kain smbhyg nie (telekung) bkn laa y mmblhkn atau y mghlg utk solat..dh ckup syrt2 solat dh blh solat..mgkn ad y x slsa ng telekung y berbau n sbgnya..tp kalo fkir2 blik, satu kbrkatan sbnrnye kalo kite pkai tlkung tu (sbb sggup pakai) insyaAllah..

suke tgk org solat brbumbgkn langit..subhanallah, bgitu indah ciptaan Allah..

ok, kpd 'akuorangjawe'..
truskn lagi brcerite ttg kehdpn sharian n rlatekan ng agama kite sndiri...mesti BEST...

twin warriors88 said...

alhamdulillah... thanks ainul 4 that comment.. teruja nak post lagi bnde2 camni.. huhu. kekadg org pndg remeh bnde2 camni.. tp tu la yg slalu jadi..kn3? okey...da~

coco said...

selalu juge g shopping mall n time nk smyg tu bese la..tmpt2 gitu kebajikan kain telekung tidakla terjg sgt..

thanks for the info ainul..br ku sdr itu la factnye..

twin warriors88 said...

btol tu.. semoga kite saling ingat mengingati...

Related Posts with Thumbnails